Hoppa till sidans innehåll

Segelflygutbildning


Frågor? Ring Bo Hedlund så får du veta mer. Tel: 072-724 7084

 

Allmänt

Som segelflygare kan man flyga både vanliga segelflygplan samt så kallade motorseglare. En motorseglare är ett segelflygplan med egen motor. Den startar man själv utan att behöva ett motorflygplan som drar upp segelflygplanet i luften. Hos oss kan du utbilda dig fram till certifikat för antingen vanligt segelflyg eller certifikat för motorseglare. Eller varför inte båda delarna?

Flygskolan

Sundsvalls Segelflygklubb har egen flygskola där du kan genomgå komplett utbildning till Segelflygcertifikat för segelflyg eller för motorseglare.

Den praktiska flygutbildningen för segelflyg pågår huvudsakligen under sommarhalvåret på vårat flygfält i Stöde. Där flyger vi normalt under helger. Vill du att det ska gå lite fortare kan du vara med på något av våra flygläger då vi flyger en eller två hela veckor i sträck. Under flygutbildningen får du flyga i ett tvåsitsigt segelflygplan tillsammans med din flyglärare. Då du lärt dig hantera flygplanet själv får du flyga ensam under delar av utbildningen.

Den praktiska utbildningen för motorseglare pågår huvudsakligen på Midlanda flygplats norr om Sundsvall/Timrå. Utbildning pågår kvällar och helger vår till höst. Den motorseglare som används vid utbildningen är tvåsitsig. Du flyger tillsammans med din flyglärare fram till det är dags att flyga ensam.

Hur lång tid tar det att ta ett segelflygcertifikat?

För den som ligger i är det möjligt att genomföra hela flygutbildningen under en flygsäsong (sommarhalvåret). Exakt hur lång tid det tar beror på hur mycket tid du kan lägga på din utbildning. Tänk dock på att kontinuitet är viktigt för att snabbt nå ditt mål - Att flyga själv i ett segelflygplan högt däruppe.

När får man börja?

Du måste fylla 15 år det år flygutbildningen börjar och minst 16 år fyllda innan certifikatet kan utfärdas. Någon övre gräns finns inte. Dock måste alla godkännas vid en medicinsk kontroll av flygläkare.

Teoretiska kunskaper

Du behöver även teoretiska kunskaper. Teorikursen håller vi normalt vintertid. Den omfattar bl a Meteorologi, Aerodynamik/Flyglära, Flygmateriel, Bestämmelser, Navigering, Flygmedicin, Flygsäkerhet och Radiotelefoni. Lite mer tillkommer för motorseglare. Teorikursen avslutas med ett prov.

Läs mer om hur flygutbildningen går till under Flygutbildningens omfattning i menyn till vänster.

Ok, hur kommer jag igång?

Lite pappersarbete behövs innan du kan påbörja flygutbildningen.

Först ska du ansöka om medlemsskap i Sundsvalls Segelflygklubb. Se Bli medlem i menyn till vänster. 

Sedan måste du ansöka om ett elevtillstånd. Detta utfärdas av Transportstyrelsen. Innan du skickar din ansökan måste du också ha genomgått godkänd läkarundersökning hos flygläkare. För utländska medborgare krävs ytterligare handlingar. Se även Elevtillstånd i menyn till vänster.

Vad kostar det?

Se i menyn till vänster under Vad kostar det?

Har lite svårt att bestämma mig...

Osäker? Häng med på vår Prova på kurs innan du bestämmer dig. Läs mer under Prova på kurs i menyn till vänster.

Har du några frågor, kontakta Bo Hedlund så får du veta mer. Bo når du på 072-724 7084. Eller skicka ett mail till Bo.

 

 

 

Uppdaterad: 15 APR 2018 20:25 Skribent: Anders Dillner

Postadress:
Sundsvalls SFK - Flygsport
Anders Dillner, Kuskvägen 38
85751 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0703704720
E-post: info@sundsvallssegel...

Se all info