Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Staffan Norberg

Young Pilots 2013 - En höjdare!

19 SEP 2013 21:32
Årets upplaga av Young Pilots lägret i Stöde blev ett mycket uppskattat arrangemang. Gunnar Lundberg skriver om flyglägret.
  • Skapad: 19 SEP 2013 21:32

Frivilliga Flygkårens ungdomssektion Young Pilots och Sundsvalls Segelflygklubb arrangerade för tredje gången sedan år 2011 ett läger vid segelflygklubbens anläggning i Stöde.

I år förlades lägret i övergången mellan sommar och höst den 13 – 15 september, vilket tydligen ökade uppmärksamheten hos många ungdomar med föräldrar. Intresset och trycket blev oerhört stort. Slutligen blev efter turordningsprincipen 11 Young Pilots antagna till lägret, 6 flickor och 5 pojkar. Därutöver etablerades en lång reservplatslista.

Årets läger reducerades med en dag i jämförelse med de tidigare årens och för att få effektivitet och bra innehåll under två flygdagar behövde vi träffa ungdomarna redan på fredagkvällen. Efter ankomst, installation och presentation bjöds ungdomarna på middag och därefter allmän genomgång av lägerprogrammet, säkerhetsföreskrifter, räddningsskärmens hantering, och lektioner i flygteori, aerodynamik, manöverlära, start och landning och väjningsregler bland mycket annat.

Varje Young Pilot flög fyra gånger under lägret. På lördagen blev det segelflygning i Ugglan med Lage som lärare och Staffan bogserare, samt därutöver en start med Super Ximangon med Tomas som lärare. Samtidigt gjordes avancerade uppvisningar från Modellflygklubben av Per-Fredrik Boman med sin stora och superdyra modell. Håkan Sundin var inbjuden till lägret för att demonstrera Trike och det var verkligen tjusigt att se honom i sina fly-byes och YParna fick sedan provsitta och känna hur man balanserar och styr en Trike i en s.k. torrflygning. På lördagkvällen höll pensionär Sture Österlund, föredrag över sitt liv som pilot, från flygvapentiden, som trafikflygare och som flygchef för Skyways. Som vanligt blir hans berättelse inspirerande och speciellt för dessa ungdomar som övertygat ser pilotyrket som sin framtid.

Söndagen bjöd på flygning i Ikarus C42 och i Cessna 172. Alla ungdomar fick göra en start i vardera flygplan. Tomas och Ulf Lundgren agerade lärare som pilot. Samtidigt visade Bo Hedlund hur en flygkarta ser ut och vad olika symboler betyder. Genom att fingera en flygning med start från kontrollerad flygplats med passering av rapportpunkter och sedan TMA ut och åter in för landning, gör exempelvis att en fingerad rörelse blir konkret och visar hur en kontrollerad flygning egentligen går till.

Höstkanten har en nackdel vilket visar sig i risk för morgon- och förmiddagsdimma och detta fick lägret erfara. Programmet blev förskjutet något båda dagarna men med effektivitet kunde detta hanteras och kompenseras vilket gjorde att ingenting av aktiviteterna kom att reduceras.

Lägret blev absolut en fullträff och hamnade verkligen på sommarens två sista dagar. Två timmar efter lägrets avslutning, började det regna. Framför allt var dessa Young Pilots riktiga drömungdomar som skötte allt exemplariskt och vi trivdes underbart tillsammans. De tyckte att de fått uppleva enormt mycket mer än de föreställt sig innan om lägret. 1000 ggr bättre än förväntningarna, sa en av deltagarna. De överraskades av att vid varje flygning få ta över rodren och spaka själv, vilket naturligtvis gav dem en känsla att vara pilotelever. Måltiderna blev också något som bidrog till den lyckade helheten. Kerstin Wretman med sitt cateringföretag levererade luncherna och middagarna och dessa var extremt välsmakande och passade ungdomarna perfekt vilka gav lägerkosten betyget 6 av 5 möjliga.

Ansvariga för lägret var från FFK-Y flygchefen Lage Norberg och från SSFK Gunnar Lundberg.

Slutligen tackar jag alla som hjälpte till med att genomföra lägret, inte bara alla fjorton som var på plats under dessa dagar i Stöde som funktionärer. Tack alla!

Gunnar LundbergFoto: Staffan Norberg, Bo Hedlund och Björn Westros

Artikeln är kommenterbar

Släp

Pawnen startar stråk 08 med Ugglan på släp.

Ximango

Tomas och Ida Hedman gör sig klara för start i Ximangon.

Trike

Håkan Sundin kom på besök med sin trike.

Trike 2

Här får Jenny Backlund provsitta triken medan Håkan Sundin berättar hur man manövrerar den.

Trike 3

Fredrik Eriksson har redan bestämt sig, en sån här ska jag ha!

KSL

Staffan taxade mest runt i KSL mellan bogseringarna.

Väntar

Det här var ju riktigt skoj, när blir det min tur?

Gunnar spanar

Lägerchefen Gunnar hade självklart örnkoll på allt som hände ute på fältet.

Ugglan

Lage kommer in för överflygning med Ugglan.

Skor

Tänk om alla våra medlemmar var lika noga med att ta av sig skorna innan man går in i klubbstugan...

Mat

På flygläger blir man hungrig. Kerstin Wretman, vår hovleverantör, ordnade som vanligt mat som var mycket uppskattad.

Gruppbild YP 2013

Årets gäng, från vänster: Monica Molina, Felicia Nordvall, Petra Leidebring, Ida Hedman, Clara Bergstedt, Jenny Backlund, Fredrik Eriksson, Jonathan Engberg, Alexander Perman, Oskar Sjölander och Sezgin Kupeli. Längst bak, lägerchefen Gunnar Lundberg.

Skribent: Gunnar Lundberg

Facebook

Postadress:
Sundsvalls SFK - Flygsport
Anders Dillner, Kuskvägen 38
85751 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0703704720
E-post: info@sundsvallssegel...

Se all info