Hoppa till sidans innehåll

Sheibe på besök i Stöde

11 JUL 2008 19:10
Med kort varsel kom så gänget från Sheibe på besök med sin nya SF 25 C
  • Skapad: 11 JUL 2008 19:10

Torsdag 10 juni, klockan är 10:40. Sitter bekvämt tillbakalutad på min stol på kontoret och tänker "undrar om dom där tyskarna verkligen tänker komma under veckan?". Då ringer telefonen. - Hallo, this is Jörg, we will take of from Borlänge in 20 minutes". Jösses, även om mitt hjärta klappar för Segelflygklubben så har det varit lite väl mycket hög puls på sistone....

Eftersom framförhållningen var lite väl snäv var det bara att ta fram medlemsförteckningen och ringa runt till alla som jag trodde skulle ha möjlighet att titta upp till Stöde med kort varsel. Och vi blev faktiskt 7-8 st som mötte upp gänget som redan landat på Stöde då vi kom dit.

SF 25:an hade sällskap av en Super Dimona samt en Cessna 150. Alla i perfekt skick med blänkade lack i solskenet. SF 25:an var en positiv överaskning. Även om det är den gamla hederliga SF 25:an i grund och botten så bjöd den på mkt god komfort, näst intill vibrationsfri gång med 100 hk Rotaxmotor, frisvängande sporrhjul som gör att man kan vända på en femöring innan man låser det igen, små fräcka detaljer som eltrim mm. Och förstås, en bogserkrok.

Någon provbogsering hann vi inte med, men dom var realistiska och sa att vår Uggla nog går bra att bogsera om förhållandena inte är allt för besvärliga. Jag, Tomas, Staffan och Lage fick varsin provstart. Efter kort rullsträcka var vi snabbt i luften och steg mkt bra. Mjuk och behaglig roderharmoni samt en så tyst cockpit i cruiseläge att man kunde ha tagit av headsetet och pratat obehindrat. Standardtank 55 liter, drar ca 12 liter i timmen och har en marschhastighet på ca 160 km/h.

Vid landning upplevde vi att det "sköt på" mer än vad man är van vid med TMB (kanske inte ska vara så förvånad...). Bromsarna upplevdes inte lika effektiva. Men kärran var komfortabel även i landning och ställde inte till med några överaskningar.

Alltid kul med besök av fina flygplan. Och du som till äventyrs inte fick något telefonsamtal, ber så mycket om ursäkt. Jag satt och ringde allt vad jag orkade hela vägen till Stöde med en i bilen liggande föråldrad medlemsförteckning....

Men misströsta inte, kolla på bilderna nedan istället!

// Anders

 

Den nya SF 25:an är ett betydligt modernare flygplan än vår gamla TMB. Detta exemplar var tillverkat i december 2007.

 

I höjd med klubbstugan efter start bana 26. Bra startprestanda som synes.

 

- Trevlig flygtur, tyckte Anders med Jörg från Sheibe till vänster i bild.

 

Tomas tyckte att det var en VÄLDIGT trevlig flygtur.

 

Det lilla man ser av instrumentpanelen (hade ingen bättre bild...) skvallrar om modernare design. Ulf Sahlin blev förevigad från alla håll.

 

 

Bogserkroken under sidrodret. Går även att få med linvinch.

 

Många vackra fåglar var det. Denna Dimona var riktigt läcker.

 

Kö till tankanläggningen är det inte varje dag. Tankanläggningsföreståndare T Norberg såg till att allt gick rätt till.

 

Den här Cessnan var lite kul. Den hade en 100 hk Rotaxmotor i nosen. Som ni ser blänker det fint överallt. Maskinerna var mycket välvårdade.

Skribent: Anders Dillner

Facebook

Postadress:
Sundsvalls SFK - Flygsport
Anders Dillner, Kuskvägen 38
85751 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0703704720
E-post: info@sundsvallssegel...

Se all info